Friday, February 15, 2019

Dan Vasile Mihale: De la ce i se trage lui Kovesi




Știrea potrivit căreia Laura Codruța Kovesi este cercetată penal de Secţia de anchetare a infracţiunilor din Justiţie, plutonul execuție controlat de ,,independentul'' Tudorel Toader, a stârnit o isterie generală. Dușmanii și detractorii fostei șefe DNA au sărit în sus de bucurie. La polul opus, susținătorii săi anticipează o iminentă apocalipsă în Justiție. Exagerări și de o parte și de cealaltă. Nu este prima oară când România este divizată din cauza asalturilor repetate ale PSD-ALDE asupra Justiției. Fiecare tabără susține că spune adevărul. În realitate, ambele tabere spun doar ce le covine.





Kovesi a avut un debut fulminant și de invidiat. A fost cel mai tânăr procuror general din istoria României. A ocupat apoi funcția de procuror șef la DNA, două mandate. A provocat aplauze, dar a stârnit și multe antipatii. S-a remarcat ca un om modest, dar undeva pe drum, din cauza coliziunii cu politicul, s-a pierdut, acceptând unele compromisuri. Asta o face vulnerabilă, iar detractorii săi se folosesc de aceste compromisuri ca să o înfunde.

Protocolul cu SRI, în baza căuria se folosea tehnica serviciului pentru interceptări pe motiv că Parchetul nu deține asemena tehnică, este primul dintre ele. SRI, controlat politic prin civilul Maior, fost membru PSD, nu avea ce să caute în anchetele penale. Și este doar primul compromis.

Kovesi nu a spus niciodată ce căuta în sufrageria lui Gabriel Oprea chiar în ziua în care se desfășura turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009 și nici pentru cine lucra atunci. Kovesi a fost numită în funcție de Băsescu în 2006, iar în 2009 Băsescu câștiga, prin fraudă suțin unii, un nou mandat de președinte.

Ultimul, și poate cel mai mare compromis făcut de Kovesi, este că a acceptat în sistem oameni precum Onea și Negulescu. Scandalul privind abuzurilor anchetatorilor de la DNA Prahova a fost picătura care a umplut paharul. Cererea de revocare a lui Tudorel Toader a devenit legitimă, iar avizul președintelui Iohannis, un susținător fervent al fostei șefe DNA, a devenit obligatoriu.

Păstrarea lui Kovesi în Parchetul General, după debarcarea de la șefia DNA, a iritat pe mulți, iar faptul că a cutezat să candideze pentru funcţia de procuror-şef european i-a băgat, din nou, în priză pe dușmanii săi. Primul care s-a mobilizat a fost Tudorel Toader care a trimis epistole răutăcioase la omologii europeni pentru a bloca numirea lui Kovesi. Nu a convins însă pe nimeni. Așa că a intrat în scenă celebrul Sebastian Ghiță, cel care a contribuit, tot din Serbia, și la căderea lui Coldea.

Denunțul său și perseverența lui Toader au activat Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie, plutonul de execuție care este condus, cu totul întâmplător, de Adina Florea, aleasa lui Toader pentru șefia DNA, primul procuror care a spus în fața CSM că nu s-a simțit niciodată independent.

No comments:

Post a Comment

Comments System

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

theme-daddy