Tuesday, June 4, 2019

Dan Vasile Mihale: Prețul plătit de Tăriceanu pentru a fi salvat de PSD


Luni, la numai o săptămână de la încarcerarea lui Dragnea, ''noul'' PSD și-a dat arama pe față, alegând, din nou, calea bătătorită: fentarea justiției. Concret, senatorii PSD-ALDE au votat pentru respingerea cererii DNA de ridicare a imunității senatorului Călin Popescu Tăriceanu în vederea cercetării într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit aproximativ 800 de mii de euro pentru favorizarea unei firme austriece.


PSD nu se poate schimba peste noapte. Dăncilă este opera lui Dragnea. O marionetă care s-a trezit, peste noapte, păpușar. Dăncilă nu știe să tragă sforile și face, involuntar, jocul baronilor locali.

Am anticipat votul de luni din Senat. Era evident că PSD nu o să se lepede de Tăriceanu după ce formațiunea sa a votat, alături de micul PSD, a se citi Pro România, candidatul PSD pentru șefia Camerei. Blatul s-a făcut la alegerea lui Marcel Ciolacu ca șef al Camerei Deputaților.

Se pare că trocul nu s-a rezumat însă doar la salvarea lui Tăriceanu din ghearele Justiției. Abia după ce Tăriceanu a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale am înțeles despre ce era vorba. PSD vrea un candidat propriu la Președinție.

Cine să fie oare? Dragnea a pomenit în ultimul discurs public două nume: Tăriceanu și Firea. Tăriceanu se retrage, dar rămâne Firea. Aceasta spune, însă, că nu este interesată. Ăsta a fost răspunsul pentru Dragnea. Dar dacă propunerea o face Dăncilă, sau cine o fi șef după congres? Ce răspuns va da Firea, în condițiile în care chiar și soțul său și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale? Vom vedea după congres, sau congrese...

Dăncilă a propus două congrese. Unul care să se desfășoare la sfârșitul lunii iunie și în care să se modifice doar statutul partidului, în sensul că președintele partidului să fie ales de Congres și nu de toți membrii, cum a fost ales Dragnea, iar al doilea să se facă în toamnă și abia atunci să se aleagă președintele și candidatul la prezidențiale.

Dacă baronii vor accepta varianta lui Dăncilă, susținută de conducerea interimară, incusiv de Firea, care și-a recăpătat funcția de vicepreședinte al partidului și cea de șefă a PSD București, este foarte probabil să o vedem pe Firea și la conducerea partidului, dar și candidat la prezidențiale. Mai este însă ceva vreme până atunci. Luptele intestine din PSD sunt abia la început, iar umbra lui Dragnea încă îi bântuie pe toți.

Schimbările făcute de Dăncilă sunt doar de formă, nu de fond. A fost aruncat peste bord doar balastul ușor ca să nu se scufunde nava. Pericolul unui eventual naufragiu nu a fost îndepărtat.

Despre eșuarea lui Tăriceanu numai de bine...A avut atât de multe emoții la votul de luni încât a spus, probabil din greșeală, în plenul Senatului că: ,,nu am făcut niciodată vreo faptă legală''.



No comments:

Post a Comment

Comments System

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

theme-daddy